Kiropraktikk, årsaks-behandling og samarbeid mellom ulike profesjoner

Hei alle dyrevenner, hesteeiere, pasienter og andre interesserte.

Jeg har lenge tenkt på å skrive et innlegg angående kiropraktikk, årsaks-behandling og samarbeid mellom ulike profesjoner. Når jeg er ute og behandler snakker jeg ofte om den berømte løken som må skrelles av lag for lag. Noen ganger har den mange lag andre ganger færre. Første konsultasjon av hesten/hunden gir meg som oftest en pekepinne på hvor mange lag løken/problemet har og hva vi har å jobbe med i tiden fremover. Mitt fokus er alltid på selve årsaken til problemet, ikke bare på å behandle symptomene. Det er mange ulike faktorer som spiller inn på hvordan problemet ser ut; hvor gammel hesten er, fortiden til hesten, hvor lenge problemet har vært der, hva hesten brukes til nå, om den får noen annen type behandling i tillegg til kiropraktikk etc. Dette blir selvfølgelig tatt i betraktning. Noen ganger forandrer problemet seg underveis og vi må kanskje se ting i fra et nytt perspektiv, eller gjøre noen endringer -det er tross alt levende skapninger vi jobber med.

Når jeg analyserer hestenes bevegelsesmønster før behandling hender det at noen av dem er uren eller halt. Jeg sjekker alltid hestene grundig i fra «topp til tå», og evaluerer om dette er en case for meg eller om en veterinær burde se på hesten før, eller i tillegg til, meg. Som regel behandler jeg hesten der og da, og om urenheten sitter i muskel/skjelett eller nervesystemet er ofte hesten mye bedre/haltfri etter behandlingen. Andre ganger halter hesten mer og det kan i noen tilfeller gi meg en indikasjon på at det for eksempel kan være en betennelse i et eller flere ledd. Noen kan nok føle at hesten har blitt uren/halt etter behandling, men det skyldes som regel at vi har fått skrellet av et lag eller to av løken, og underliggende lag kommer frem. Det kan også skyldes at hesten/hunden har vært låst så lenge, at den bruker litt tid på å bruke seg riktig igjen. Da må en tørre å gi dem litt tid! Og det er her det er veldig viktig å følge med i timen; om hesten har vært låst i for eksempel bekkenet, midtrygg og nakke, og i tillegg hatt spent og stram muskulatur i områdene, vil hesten kompensere ved å bruke seg feil og dermed skjule årsaken til problemet. I dette tilfellet kan det eksempelvis være betennelse i framfoten, grunnet overbelastning. (Her må det nevnes at noen ganger er dette omvendt- litt som høna og egget, man vet ikke alltid hva som kom først). I slike tilfeller må en veterinær inn i bildet ettersom dette er utenfor mitt kompetansefelt. Hva som da gjøres er selvfølgelig opp til veterinæren å avgjøre. Etter evaluering/behandling snakker jeg med veterinær og vi finner da en behandlingsplan sammen, som er til det beste for hesten.

Så er vi tilbake til løken. Vi har nå skrellet av flere lag, og hesten har det ikke bare bedre i foten sin, den har det også bedre generelt i kroppen- mer bevegelighet i bekkenet, som fører til at bakparten kan jobbe bedre, som igjen fører til mindre belastning på fremparten og frembeinene. Hesten kan nå runde ryggen sin og dermed få en helt annen bæring. Hesten har dermed et mye bedre utgangspunkt til å bli bra, og dermed kunne yte bedre i framtiden. Dette er enkel fremstilling, for å få frem viktigheten av årsaks- behandling og ikke minst hvor viktig det er at ulike profesjoner samarbeider. Jeg personlig har tro på at vi alle kan gjøre noe godt for dyrene; om du er massør, veterinær, kiropraktor, akupunktør etc. Det viktigste er at vi ser våre begrensninger og at vi er flinke til å søke hjelp hos hverandre. Dette vil føre til lykkeligere og sunnere dyr, og ikke minst lykkeligere eiere.

Jeg er her for dere og dyrene deres, så hvis dere lurer på noe er det bare å ta kontakt.

Del gjerne dette budskapet med dine venner!

Ha en fortsatt fin uke.

Hilsen Harriet

Del:

Flere artikler

Furminator

Pels overalt! Nå er tiden her igjen. Møbler får ny farge, mistenkelig lik fargen på dyret ditt. Sofaen blir hårete, gardinene får pels, dotter med

Kanin og barn

Hvordan få kaninen tam? Kaniner er byttedyr, og kan derfor være sky og usikker før de har blitt trygge i sitt nye hjem. De har

Send oss et spørsmål du har